header

Fizika

Vízenergia

Beküldve: Fizika.

Láttál már vízimalmot? Biztosan beugranak azok a nagy kerekek, melyek a malmot hajtják. Az első vízimalomról egy görög költő tesz említést időszámításunk előtt az 1. században. Írásában méltatta a malom gabonaőrlő teljeseítmnényét és nagyon örült annak, hogy ezzel is könnyebbé vált az emberek élete. :) Gyere, nézzük meg együtt, hogyan hasznosították sok-sok évvel ezelőtt és napjainkban a víz energiáját.

Megújuló energiaforrásaink egyike a vízenergia, melyet a víz eséséből, folyásából nyernek. Ez a gravitációs mező energiaváltozásával jár, melyet helyzeti (potenciális) vagy magassági energiának nevezünk. A villamosenergia felfedezésével hatalmasat fejlődött az ipar, ekkor jelent meg egy francia mérnöknek köszönhetően az első vízturbina is. Ez egy olyan erőgép, mely a víz (folyadék) munkáját kerekek forgatásával mechanikai munkává alakítja át. Van ám nekünk magyar turbinánk is, a Bánki-turbina, mely nevét feltalálójáról, Bánki Donátról kapta. A többféle turbinatípusok lehetővé tették, hogy eltérő vízhozamú és esésmagasságú folyóvízek energiáját a lehető leghatékonyabban hasznosítsuk. Ahhoz, hogy jobban megértsd a működési folyamatot megmutatjuk, hogyan néz ki egy vízerőmű belül, és hogyan hasznosítják a vízben rejlő energiát.

Ilyen erőművekkel mesterséges víztározók, duzzasztógátak közelében találkozhatsz. De csak addig, amíg élővizeink ki nem száradnak.

Előnyei Hátrányai
Az erőmű üzemeltetési költsége igen alacsony. Nagyon költséges a gátak megépítése.
Nem termel szén-dioxidot, így nincs CO2 kibocsátása, ami az üvegházhatást előidéző gázok közé tartozik. Átalakítja a környezetet, mivel nagy területet árasztanak el a tározók létesítése során (erdők tűnhetnek, állatok és emberek lakóhelye tűnhet el).
Fenntartható energiafajta, mivel a tározókat, folyókat feltöltő esők nem apadnak el. Akadályozza a halak természetes áramlását.
Szabályozza a folyóvíz áradását. Az folyó áradásának hiánya befolyásolja a környék növény-és állatvilágát.
Az erőmű teljesítménye igen gyorsan fokozható, akár egész városokat is elláthat árammal. Az erőmű építésére alkalmas területek sokszor távol esnek a lakott területtől (hegyvidékek), ahol valóban szükség lenne az áramra. Így az áramot csak nagy költségek árán juttathatják el a településre.


Felhasznált és hasznos oldalak a további tájékozódáshoz:

Támogatónk a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja.

2014. január

 

Kövess minket!