header

Fizika

Otthon vagy az energiában?

Beküldve: Fizika.

altVégre elindul az új sorozatunk, amiben az energia, a megtakarítás és a pazarlás témáját járjuk majd körül. Ez nem csak nekünk és a szüleinknek húsbavágó kérdéskör, mivel az elektromos áram, az üzemanyag, a fűtés sok-sok pénzbe kerül, de ha a környezetünk megóvására gondolunk, akkor sem tudjuk figyelmen kívül hagyni. A sorozat első részében arra kerestük a választ az ENERGIAKLUB munkatársával, Lohász Cilivel, hogy mi is az az energia, honnan lesz és miértelme van.

{saudioplayer}24.mp3{/saudioplayer}

Szóval mi az energia?

- Minden, ami a körülöttünk lévő dolgokat mozgatja, tehát az ételtől, a müzlitől, az almától kezdve a füstölgő gyárkéményekig, az erőművekig, ahol az energiát állítjuk elő, mindenféle beletartozik - meséli Cili.
Benzinnel hajtjuk az autót, az mp3 lejátszót bedugjuk a konnektorba, hogy az elem feltöltődjön, hűtőszekrényt használunk... Mindenhol körül vesz minket. 

És mégis honnan jön ez, honnan nyerjük az energiát? A testünk legalapvetőbb energiaforrása az étel, amit megeszünk. Reggelire, ebédre, vacsorára. Ez működteti az embert. A lakásunkban felhasznált üzemanyag már sokkal messzebbről jön. A konnektorból áramló elektromos energia útja leggyakrabban a kőszénbányákban, kőolajmezőkön kezdődik. Sok-sok átalakítás után lesz belőle a láthatatlan, mégis nélkülözhetetlennek érzett energia. Cili beszélt nekünk arról is, hogy szerencsére ma már egyre gyakrabban használhatjuk a napot, a szelet, a földből nyerhető energiaforrásokat, amik megújulóak, újratermelődnek.
 
Te tudod, hogy kerül az mp3 lejátszód elemébe, a telefonod akkumulátorába az energia, amivel működni tud néhány napig?
 
Cili szerint a gyerekek néha ismerik az ilyen kérdésekre a választ, tudják, mit jelentenek olyan bonyolult fogalmak mint a hőtérkép. Viszont előfordul, hogy egyszerű, hétköznapi praktikák megtanulására jobban kell figyelni, azt külön meg kell tanítani. Például, hogyan kell szellőztetni, mennyit kell fűteni az osztályteremben vagy, hogy miért érdekes, hogy csöpög-e a csap, erről néha meglepően kevés az információ.
 
Ezekben a kérdésekben is gyűjthetsz tudást és tapasztalatot, ha ellátogatsz az ENERGIKLUB honlapjára. Az Energiavadászat című bolygómentő játékkal szórakozva ismerheted meg, milyen hatással van a kaméleonra, hogy mentek suliba, visztek-e szatyrot a boltba. Online letölthettek különböző tanuló és oktatócsomagokat, plakátokat az éghajlatváltozásról például Mérd magad vagy Éghajlítás Földindulás címmel.

Na, de mit is jelent konkrétan az energiapazarlás? Például, ha télen 26 fokra fűtitek a termet, a szobát, vagy égve marad a villany szünetekben a folyosón, az így elhasznált plusz energia mind kihasználatlanul kárba vész.
Ha követitek az adásainkat, hónapról hónapra sok-sok hasznos tippet ismerhettek meg, hogyan tudtok takarékoskodni a mindent átható energiával.
 
Hasznos oldalak:

2012. február

Kövess minket!