header

Biológia

Miért jár a környezetvédő koszos fehér autóval?

Beküldve: Biológia.

Az ökológiai fényszennyezés egyik formája, amikor a természetes éjszakai fényekhez képest túlzottan erős mesterséges megvilágítást alkalmaznak (nagyvárosok fényárja, utcai lámpák, hajók lámpái). Egy másik formája pedig egy érdekes fizikai jelenség - a fény vízszintes polarizációja - hatására alakul ki és végzetes hatással van egyes élőlényekre.

A vízfelszín a ráeső fényből csak meghatározott irányú rezgéseket ver vissza, a többit nem: polarizálja a fényt. Míg a természetes fényben a terjedési irányra merőleges síkban minden irányban van rezgés, a síma vízfelszínről csak azok a hullámok verődnek vissza, amelyek rezgési síkjai a vízfelszín síkjával párhuzamosak.

Az emlősökön kívül nagyon sok állat érzékeli ezt a polarizált fényt, sokuk ennek segítségével tájékozódik, keres élelmet vagy épp utódnevelésre alkalmas helyet.

A természetben a sima vízfelület az egyetlen olyan felület ami erősen és vízszintesen poláros fényt ver vissza, viszont a technikai fejlődés következtében ma már rengeteg - a vízhez hasonlóan, vagy annál nagyobb mértékben tükröző és polarizáló, úgynevezett "szupervízként" viselkedő - mesterséges felületet használunk. Gondoljatok csak az épületek óriási üvegfelületeire, az aszfaltutakra, a mezőgazdaságban használt fekete fóliákra, a fényes festékkel bevont autókra, a kiterjedt kőolajfoltokra. Ezek a felületek szupernormális ingerként (az eredeti ingertől sokkal erősebb ingerként) hatnak az élőlényekre. Ennek pedig az a következménye, hogy a polarizált fényt tájékozódásra használó állatok eltévednek. Ilyen jelenség az is, amikor az éppen párosodott tiszavirágok napnyugtakor a Tisza mellett futó erősen polarizáló aszfaltútra rakják le a petéiket, amelyek így biztos halálra vannak ítélve.

A kutatók megfigyelték, hogy a sötét, fényes felületek váltják ki legerősebben ezt a polarotaxisnak nevezett jelenséget, míg a világos, matt felületek szinte egyáltalán nem. Ezért azt javasolják, hogy az épületeken minél kevesebb és világosabb üvegfelület legyen (ami ha poros, akkor annál kevésbé polarizáló hatású). A falak inkább matt felületű anyagokból készüljenek, ne használjanak fekete mezőgazdasági fóliát, helyette alkalmazzanak inkább fehéret és mattot.

Ezért a legkörnyezetbarátabb autó az, amelyik világos és sohasem mossák, mert nem téveszti meg a rovarokat.

2012. február

Kövess minket!