header

Aprólépés

Ha már a szamár sem issza meg...

Biztosan izgatottak vagytok, hiszen mindjárt itt a szünet. Már az ÁCIÓ!!!-nál tartunk! A környezetre viszont a nyári hőségben is oda kell figyelni, hiszen most a saját bőrünkön érezzük a friss, tiszta víz nélkülözhetetlenségét! Nyaralás közben se feledkezzetek meg azokról az apró lépésekről, amiknek megtételével ti is hozzájárulhattok a vizek tisztaságának megóvásához!

 Júniusi adásunkban a víz értékéről és megőrzéséről beszélgettünk a Duna Múzeum munkatársával, Fehér Györgyivel. Hallgassátok meg, és figyeljetek oda a vízparton hűsölve is!

{saudioplayer}11.mp3{/saudioplayer}

Ha a Duna partján fekvő Esztergomban jártok, érdemes meglátogatni a Duna Múzeumot is. A magyar környezetvédelem és vízügy kiállítóhelyén kicsik és nagyok is megismerkedhetnek Magyarország vízrajzával, vizes élőhelyeivel, a vízhelyzet történetével és különböző vizes szerkezetek működésével. Fehér Györgyi elmesélte, hogy a múzeum interaktív foglalkozásain játékosan ismerkedhetnek meg az iskolások a víz fontosságával és a víz védelmének lehetőségeivel. Az állandó és időszaki kiállítások mellett tehát izgalmas élmény lehet, ha a múzeumban egy-egy rendhagyó tanórán is részt vesz az osztály. Itt megtudhatjátok például, hogyan formálják a természetes vizek a felszínt, hogyan tisztítják a szennyvizet, vagy akár azt is, egy-egy vízbe dobott hulladékdarab mennyi idő alatt bomlik el. Megdöbbentő tanulságok tudatosítják a múzeumlátogatóban, miért fontos, hogy a helyükre kerüljenek a dolgok, hiszen még egy almacsutkának is kb. fél évre van szüksége ahhoz, hogy eltűnjön a természetből.
 
A múzeumpedagógus figyelmeztet, hogy a természet adta dolgok sincsenek ingyen. A fogyatkozó, viszont nélkülözhetetlen erőforrásaink, mint amilyen a víz is, egyre többe kerülnek. Nem pazarolhatjuk tovább ezeket, hiszen a pénztárcánkon is megérezzük ennek értékét, de egyre inkább tapasztalhatjuk saját bőrünkön is egy-egy pohár tiszta víz jelentőségét. Az agyunkat kell tehát először is átprogramozni, szemléletet kell váltanunk és értékelni a ritkuló kincseket.
 
A mindennapokban egyre több tisztítószert, tisztálkodási szert használunk, hogy testünk, ruhánk, lakásunk kifogástalanul tiszta legyen. De ezek a szerek nagyon gyakran tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, amelyek viszont jelentősen hozzájárulnak a vízszennyezéshez. Ezért fontos, hogy csínján és okosan bánjunk a mosószerrel, a tusfürdővel, a fogkrémmel vagy a vízkőoldóval! Ha egyre többen odafigyelünk a hétköznapokban, átalakítjuk gondolkodásmódunkat is, akkor előzhetjük meg legjobban nélkülözhetetlen kincsünk, a  víz szennyezését.
 
Fehér Györgyi tanácsokat is ad: csökkentsük a mosószer mennyiségét és használjunk mosáshoz mosószódát, amely hatékonyabbá teszi a kisebb mennyiségű mosószert is, de nem tartalmaz olyan káros anyagokat, amelyek nehezen bomlanak le természetes úton. A múzeumban láthatunk példát arra is, hogyan tisztálkodtak elődeink, mikor nem lehetett még például több százféle fogkrém közül válogatni. Gondolnátok például, hogy a fogmosás sóba mártott fogkefével legalább olyan jó tisztító hatású, mint a drága fogkrémeké, akkor is, ha nem egy klasszikus ízélmény?  Kérdezzétek csak meg a szülőket vagy a nagypapát, hogyan tisztálkodtak ők gyerekkorukban!
 
Nyaralás közben figyeljetek oda a szemetelés elkerülésére is, és ha vízparton jártok, vigyázzatok a napolajjal és a naptejjel is! Mielőtt nagy lelkesen belegázoltok a vízbe, várjátok meg, míg a bőrötök magába issza a krémet! Hiszen a vízbe mosódva nemcsak a leégés és a sugárzás ellen nem véd, de azt a vizet, ami a sok száz fürdőző bőréről leoldja a naptejet, már biztos, hogy a szamár sem szívesen issza meg!
 
Az általunk fogyasztható csapvizek tisztaságát a vízművek szigorúan ellenőrzik, a kiváló minőségű, akár jégkorszakból ránk maradó, felszín alatt fakadó vizek értékes kincsként folynak az otthoni csapokból. Vigyázzunk rájuk, ne szennyezzük őket!
 
A Múzeum kiállításairól, a rendhagyó tanórákról, a múzeumi foglalkozásokról a www.dunamuzeum.hu oldalon olvashattok bővebben. Ajánljátok tanáraitoknak is, és a szeptemberi tanévet kezdjétek az osztálytermen kívül!

2011. június

Kövess minket!