header

Aprólépés

Víz, víz, tiszta víz...

altMindannyiunk kincse a tiszta ivóvíz. Ezt Ti is nagyon jól tudjátok, hiszen rengeteg pályamunkát küldtetek be előző, vízzel foglalkozó pályázatunkra. Közeleg a nyár, ilyenkor többet kell locsolni, több vizet fogyasztunk, mint a téli időszakban. Ám, hogy ne bánjunk annyira pazarlóan az ivóvízzel, megosztunk néhány gyakorlati tanácsot veletek. Nagy Marianna környezeti nevelőt Bíró Bea önkéntesünk kérdezte.

{saudioplayer}34.mp3{/saudioplayer}

Tudtad, hogy egy magyar ember átlagos vízfogyasztása naponta 130-150 liter? Az biztosan nem meglepő számodra sem, hogy a legtöbb vizet a fürdőszobában használjuk el. Kb. 100 litert. Így ott érdemes leginkább odafigyelni, mit engedünk le a lefolyón.

Például kezet mosni naponta többször szoktunk. Ezért nem mindegy, mennyi vizet folyatunk el közben! Hogyan spóroljunk tisztálkodásnál? Nedvesítsük meg a kezünket kevés vízzel. Zárjuk el a csapot, majd alaposan dörzsöljük át megszappanozott kezünket. Végül kevés vízzel öblítsük le a szappant.  Ha ügyesek vagyunk, csak néhány deciliter vízre lesz szükség!

No, és mibe törülközzünk? A kéztörlő papírkendők használatát, ha tehetjük, kerüljük el. Hiszen azok előállítása, csomagolása, majd a belőlük keletkező hulladék kezelése is rengeteg energiát és vizet igényel, míg a kendőket csak pár pillanatig használjuk.

Fogat is naponta legalább kétszer mosunk, ezért semmiképp ne hagyjuk nyitva a csapot sikálás közben. Használjunk fogmosópoharat! Így egy-egy fogmosás csupán 2-3 dl vizet igényel, míg a csapból percenként 10-13 liter is elfolyhat, ha közben nyitva marad.

No és a WC? Az igazán sarkalatos kérdés, hiszen egy kisdologgal is majd 10 liter vizet húzhatunk le a csatornába, ha egy teljes tartályt kiürítünk. Vagyis fontos, hogy tudjuk-e szabályozni a lezúduló víz mennyiségét egy csappal, egy visszabukó billenővel, vagy ha legalább választhatunk, hogy 3 vagy 6 liter vízzel öblítünk. Legjobb persze az lenne, ha nem ivóvízzel öblítenénk, hanem példéul szürkevízzel. Szürke szennyvíznek nevezzük azt a már szennyezett (mosásból, kézmosásból és egyéb háztartásban végzett tevékenységből származó) vizet, ami már nem iható, de nem tartalmazza a WC öblítésből származó szennyvizet. A szürke szennyvíz használatával tetemes mennyiségű ivóvizet takaríthatnánk meg, és a toalettben nagyszerűen működhetne.

 

Zuhanyozni pedig úgy érdemes, mint ahogy a matrózok teszik! Gyorsan lenedvesítjük magunkat egy kis vízzel, elzárjuk a vizet, majd alaposan szappanozunk, és a végén újabb öblítés jön. A hajókon kevés ivóvíz szállítására van lehetőség, ezért a matrózok is így tisztálkodnak! Dugd be a kádat, és figyelj, meddig telik meg, ha folyik a víz szappanozás közben, aztán legközelebb próbáld ki a matrózfürdőt! Meg fogsz lepődni a különbségen! ;)

Hajmosáskor is lehet spórolni a vízzel! Ha egy pohárnyi vízben feloldjuk a sampont, vagy egy kiskanál porított mosódiót szórunk bele (de szuperek a natúr hajszappanok is fejmosásra), és a száraz hajunkra öntjük, nem kell külön bevizezni a hajunk. Egy alapos dörzsölés után leöblítjük a habot, és kész is. A mosódió és a szappan sokkal gyorsabban kiöblítődik a hajból, kevesebb víz is elegendő, ezért érdemes kipróbálni őket, hiszen ezzel is rengeteg vizet megtakaríthatunk! Ráadásul a mosódió teljesen természetes, és a szappan is kevésbé terheli vegyszerrel a környezetet és a szervezetünket, mint a hagyományos szipi-szupi samponok. Ha hajmosás utána még kis ecetes vízzel is leöblítjük a hajunk, csillogóbb lesz a koronánk mint valaha! Nem lesz ecetszagú, nem kell félni! ;)

Ha ezek már mennek, lehet kísérletezni, meg tudsz-e tisztálkodni 1.5l vízből, hajmosással együtt. Jó kis gyakorlás a nyári sátrazásokra! Mariannának már sikerült!

Ha szeretnél még víztakarékos tippeket, nézd meg ezeket is!

Tudod, mi a vízlábnyom? - olvasd el a Vízművek oldalán!
Okosságok a Víz Világnapja kapcsán - www.vizvilagnap.hu
Tiszta Vizet Magazin! - www.viztisztaviz.hu
Tippek a Zöldköznapok oldalán - www.zoldkoznapok.hu

2012. június

Kövess minket!