header

Ökonapok

Mennyi vízbe kerül egy liter palackozott víz?

Beküldve: Ökonapok.

2015-ben a víz világnapját Csepelen töltöttük, ahol víztakarékos és környezettudatos tippjeink mellett egy rövid víz-kvízt is kitölthettek az érdeklődők. Kíváncsi vagy, mi a címbeli kérdésre a válasz? Olvass tovább!

Magyarországon az ásványvízfogyasztás évről évre nő, elvesztve ezzel "luxus' jellegét, hiszen akár 100 Ft alatt is vásárolhatunk egy litert. A világátlag sem kevés, évente többmilliárd palackozott vizet fogyasztunk. Belegondoltál már azonban abba, hogy egy liter palackozott ásványvíz előállításához mennyi ivóvízre és még mennyi más mindenre van szükség? Hétvégén mi is megkérdeztük ezt a csepeli lakosoktól, akiknek 72%-a rossz választ adott. Nézzük meg együtt, mi is az igazság!

Lehetséges válaszok:
a) 9 liter.
b) 2 liter.
c) 1 liter.

A válaszadók kicsivel kevesebb, mint a fele válaszolta azt, hogy 1 liter. Ezt a lehetőséget azonnal kizárhatjuk, mert ez csak a palackban lévő vizet "fedi le", azonban az előállításról, gyártásról, szállításról még szó sem esett. Ha ezt a logikát követjük, gyorsan kizárhatjuk a középső választ is, hiszen pusztán a palack előállítása kerül 3 liter ivóvízbe. A helyes válasz tehát az a. vagyis 9 liter.

De hogyan is jön össze ez a nagy mennyiség?

Egy műanyag palack (PET) előállításához kb. egy negyed flakonnyi kőolajra van szükség. A gyártás során felhasznált víz (kb. 3liter) szennyvíznek minősül, ami jó esetben egy tisztítótelepen köt ki, hogy megtisztítsák. Ehhez most számoljuk hozzá, hogy a palackba töltött vizet valahonnan elő is kell teremteni, ami szintén energia és vízigényes (felszínre pumpálás, kezelés, szállítás). Ha már megvan a palackunk és benne a vizünk, következhet a csomagolás (rendszerint műanyagba) majd a szállítás. Ha hozzászámolod a víz felszínre hozását, kezelését, a csomagolóanyag előállítását már szinte 9 liternél jársz. Ehhez add még hozzá az üzemenyagigényes szállítást is.

Látod, sokkal összetettebb kérdés, mint elsőre tűnik.
A cikkben közzétett számadatok hozzávetőlegesek, előfordulhat, hogy máshol más számokat látsz, azonban a tényen nem változtat, miszerint 1 liter víz előállításához a többszörösére van szükség!

Mi a csapvizet ajánljuk!

Kapcsolódó cikkek:

2015. március

Az esemény támogatója:

 

 

 

Kövess minket!