header

Ökolábnyom - mi az?

Az ökolábnyom az a földterület, ami képes megtermelni azt az energiát és élelmet, amit elhasználsz. A szülinapi csokitortád alapanyagaitól kezdve a biciklilámpád gyártásáig, az iskolába való közlekedéseden keresztül minden hat az ökolábnyomod méretére.

Az ökolábnyom egy területnagyság. Mértékegysége a hektár. Azt mutatja meg, hogy mekkora termékeny földterületre és vízi ökoszisztémára van szüksége egy adott embernek - vagy a teljes emberiségnek, egy kontinensnek, egy országnak, egy városnak stb. - ahhoz, hogy azon megtermelje az életviteléhez szükséges erőforrásokat (élelem, energia...), valamint a keletkezett hulladékot „feldolgozza”.

Az emberiség ökolábnyomának a mérete sokkal nagyobb, mint a Földön található összes hasznosítható terület. Ha csak a magyarokra jellemző átlagos ökolábnyommal számolnánk, akkor is két és félszer annyi területre lenne szükség, mint ami adott a bolygón. Ez által a Földön található erőforrásokat az emberiség fokozatosan felemészti. Abban, hogy mennyi terület jut egy-egy emberre, három tényező számít: hogy hányan vagyunk, mennyit fogyasztunk, és milyen tachnológiákat alkalmazunk javaink előállításához. Ahhoz, hogy fenntartható módon éljen az emberiség a Föld kínálta lehetőségekkel és ne zsigereljük ki a bolygót, akkor változtatnunk kell. Azaz csökkentenünk kell a fogyasztásunk mértékét, javítanunk az erőforrások felhasználásának hatékonyságát és nem növelni a népességet.

térképzuzmó (fotó: Joós Andrea)Az emberiség teljes ökológiai lábnyoma szerint másfél Föld bolygónyi területre van szükségünk, ami azt jelenti, hogy pontosan ennyiszer gyorsabban fogyasztjuk el az erőforrásokat, mint ahogy azok képesek lennének újratermelődni. A világ ökolábnyoma 2,7 globális hektár/fő, Európáé 4,6, Magyarországé 3,6. Általánosságban: minél gazdagabb egy ország vagy régió, annál nagyobb ez az érték. 6,1 milliárdos világnépességgel kalkulálva a bolygó biológialiag aktív 11,3 milliárd hektáros föld- és tengerfelületéből az igazságosság jegyében fejenként legfeljebb 1,8 hektár jutna.

Ha regisztrálsz az oldalon és játszol velünk, virtuálisan mindenképpen csökkentheted a kvíz során megadott jó válaszaiddal az ökolábnyomodat. Ez persze a valóságban csak akkor csökken, ha a mindennapokban is használod azt a tudást, amit itt a honlapon a cikkekből és a rádióműsorból magadéva tehetsz.

Hogy biztosítsuk saját és gyermekeink biztonságos jövőjét, a változtatást kezdhetjük apró lépések megtételével, a lényeg hogy kezdjünk el odafigyelni! A honlapunkon is meghallgatható RÁDIÓMŰSOROKBAN sok jópofa ötletet hallhatsz, valamint, ha játszol velünk, még többet megtudhatsz! KATT!

Forrás és további érdekességek: www.humusz.hu, www.okolabnyom.hu, www.kovet.hu, index.hu

Kövess minket!