header

AKADÁLYMENTES OLDALAK

Becsöngettek

Beküldve: akadálymentes adások.

Egyesek várták már, mások inkább a nyár örömeinek hódoltak volna még: megérkezett a szeptember, az iskolakezdés ideje! Beleszagolhatunk az új tankönyvekbe, mesélhetjük a nyári élményeket a padtársnak.

Jönnek az új tanárok, tankönyvek és lassan az is kiderül, hogy mit kell majd nap mint nap bepakolnunk az iskolatáskába. Mivel az iskolakezdés nem csak pénztárcánkat terheli meg, hanem a környezetet is, ezért megkérdeztük Keszthelyi Zsuzsanna környezetvédőt, mit tehetünk azért, hogy az iskolakezdés minél zöldebb legyen.

{saudioplayer}38.mp3{/saudioplayer}

Iskolaév kezdetén sokan megrohanjuk az írószerboltokat, pedig egy kis odafigyeléssel több ezer forintot takaríthatunk meg (amit félretehetünk a következő nyári táborra) és sokkal egyedibb cuccokat készíthetünk.

Ha mindenképpen papírboltban szeretnénk megvásárolni füzeteinket, akkor is válasszuk inkább az újrahasznosított papírból készülteket (ezt onnan ismerhetjük meg, hogy nem hófehérek a lapjai, hanem kicsit barnásabb árnyalatúak).
Vásárlás előtt azonban mindenképpen érdemes otthon szétnézni, egyik oldalán használt irodai papírból, vagy a tavalyi füzetek üresen maradt lapjaiból szuper kis füzeteket, noteszeket gyárthatunk saját magunk is. A fedele készülhet kartonból, cipősdobozból, a borítását pedig egyedivé tehetjük maradék csomagolóanyag, vagy saját rajz segítségével.
 
Ugyanez vonatkozik a tankönyvek borítására is: nézzünk szét a házunk táján, hogy a vásárlások után milyen csomagolások maradnak: újságpapír vagy egy saját egyéniségünket kifejező poszter a kedvenc együttesünkkel, egyszerű, témához illő rajz mind jó ötlet mely színesíti az iskolai hétköznapokat és segít a hulladékmegelőzésben. 
 
Az iskolatáskába nem csak a könyvek és a füzetek kerülnek, hanem a tízórait is abba rakjuk. Hogy ne kelljen minden nap új zacskót elhasználnunk, válasszunk ki otthon egy kis ételtartó dobozt, amit használat után ki lehet mosni, abba pakoljunk. A kiürült PET palackot újratölthetjük, tea, tej, házilag készített joghurt, gyümölcslé, szörp kerülhet bele.
 
Az iskolába járásnak egyik fontos eleme az iskolatáska. Ne csak a divatot kövessük, ügyeljünk arra is, hogy kíméljük gerincünket, legyen jól kipárnázott a háta, a vállpántok erősek és szélesek legyenek, jó, ha van derékpánt is, hogy azt a csípőnkre csatolva tehermentesítsük a gerincünket. Sok zsebe legyen, mert a sokféle dolgot úgy könnyebb rendszerezni, fel lehessen csatolni a tornacipőt az oldalára, hogy ne kelljen még egy táskát vagy zacskót kézbe fogni. Ár szempontjából pedig érdemes a használtcikk boltokban is szétnézni, gyakran kincsekre bukkanhatunk nagyon olcsón.
A tornazsákot jól szellőző anyagból érdemes készíteni, magunk is megvarrhatjuk és kidíszíthetjük otthon, de vászonszatyrot is átalakíthatunk kis energiaráfordítással.
 
Mit üzennél annak a diáknak, aki berzenkedik az iskolába indulás miatt?
 
Ha nyűgnek érezzük az iskolába járást, feldobhatjuk a napunkat úgy is, hogy napról-napra más és más útvonalon sétálva közelítjük meg, így sok új dolgot fedezhetünk fel, kaland lehet már maga az iskolába indulás is.
 
Az alábbi néhány linken a Ti beküldött munkáitokból válogattunk néhány iskolában is jól hasznosítható ötletet:
 

2012. szeptember

Kövess minket!