header

AKADÁLYMENTES OLDALAK

Az afrikai gyerekek és a víz

Beküldve: akadálymentes adások.

altA világnak sok táján elképzelhetetlen, hogy a gyerekek minden nap fürödjenek (sokan közületek örülnének ennek), így van ez Afrika egyes részein is, ahol mindennapos a vízhiány. Belicza Bea a távoli Mozambikba és Nigériába repít bennünket, mesél nekünk arról, hogyan küzdenek meg a gyerekek nap mint nap azért, hogy rendes ivóvízhez juthassanak.

 {saudioplayer}41.mp3{/saudioplayer}

Belicza Bea egy kis mozambiki faluban élt – az ottani viszonyokhoz képest – luxus körülmények között, hiszen vízvezeték-hálózat és angolvécé is volt a házban. Viszont gyakran megesett, hogy vízvezeték ide vagy oda, szünetelt a vízszolgáltatás. A leghosszabb szünet, ami számára egy örökkévalóságnak tűnt, négy nap volt vezetékes víz nélkül. A negyedik nap végére jutott arra az elhatározásra, hogy ő is felkeresi azt a csatornát, ahonnan a falubeliek hordják a vizet, s mint mondja: gyomorforgató élmény volt, hiszen a hulladékkezelés azon a vidéken abból állt, hogy a lakosság egyszerűen bedobálta a szemetet a csatornába. altA falubeliek ezt a vizet forralják és isszák. Ez a víz biológiai fertőzésforrásokat (baktériumok, vírusok, paraziták) már nem tartalmaz forralás után, de vegyszermaradványokat és egyéb nemkívánatos szerves- és szervetlen anyagokat még bőségesen. Az ottani lakosság már jobban hozzászokott ehhez, de azt mindenképp tudni kell, hogy Afrikában még mindig nagyon sokan halnak meg a szennyezett ivóvíztől.

A lakosság kicsit tehetősebb része palackozott vizet vesz, de nem nagy tételben, hiszen a víz így is nagyon drága. A palackozott ivóvíztől olcsóbbak a palackozott üdítők, így a szegény lakosság inkább ezeket vásárolja, ami nagyon egészségtelen és még a szomjat sem oltja.

A fürdést is víztakarékosan kell megoldani: Beáék előkészítettek egy vödör vizet, ennek egy részét megmelegítették, majd hozzáöntötték a többihez. Egy kisebb edénnyel kimertek a vödörből egy kevés fürdővizet, ezzel benedvesítették magukat, szappanoztak, utána jöhetett az öblítés. Hajmosással együtt 10 liter vízből tisztára mosták magukat. Bea egyéni rekordja: 3 liter víz egy teljes mosakodáshoz!

Utána tudod csinálni? 

altA gyerekek, akikkel Bea dolgozott, sokan iskolába sem jártak, mert dolgozniuk kellett: állatokat legeltettek, a földeken dolgoztak, vagy egyszerűen a kisebb testvéreikre kellett vigyázniuk, amíg a szüleik munkában voltak.

Az pedig számunkra egyenesen elképzelhetetlen, hogy még játékaik sem voltak! Ezért Beáék összegyűjtötték a még hasznosítható PET palackokat, ebből készítettek bábokat, kisautót, dísztárgyakat, babaházat készítettek kartondobozból, megpróbálták az ottani gyerekek életét színesebbé tenni. Arra vezették rá őket, hogy a saját környezetükben fellelhető tárgyakból is lehet varázsolni.

 

Mint ahogy ezt már Ti is megtettétek:

http://www.aprolepes.hu/galeria/manyag/mehecske-pillepalackbol-915

http://www.aprolepes.hu/galeria/manyag/terbeli-ambajatek-kupakokbol-884

http://www.aprolepes.hu/galeria/manyag/terbeli-ambajatek-kupakokbol-884

http://www.aprolepes.hu/galeria/manyag/modern-palackbaba-977

 Víztakarékosság témakörében még itt is találsz írásokat:

http://www.aprolepes.hu/bontogato/180-kocsis-mirtill-viznaplo-molnar-izabella-az-elteto-viz

http://www.aprolepes.hu/radiomsor/211-testapolas-termeszetesen

http://www.aprolepes.hu/radiomsor/190-majd-a-szamar-megisszahttp://www.aprolepes.hu/radiomsor/175-hogy-keruel-az-oentoezviz-a-garazs-tetejere

http://www.aprolepes.hu/bontogato/188-bontogato-4-resz

http://www.aprolepes.hu/radiomsor/186-viz-viz-tiszta-viz-viztakarekossagi-tippek

 

2012. október

 

 

Kövess minket!