header

Aprólépés

Repülj felelős(ebb)en!

altA felelősségteljes módon történő utazás hozzájárul a helyi élőhelyek fenntartásához, támogatja a helyi közösségeket és segít megőrizni a világ természeti és kulturális örökségeit. A legtöbb fejlődőnek hívott országban a felelősségteljes turizmus a szegénység elleni küzdelemnek is fontos eszköze.

A fejlődő országokba való utazáshoz viszont sajnos repülni kell, a repülés pedig CO2 kibocsátással jár, és ezáltal hozzájárul a klímaváltozáshoz. Bár globális szintén a repülés a teljes ember által okozott CO2 kibocsátásnak csupán 2%-áért felelős és a repülőgépek CO2 hatékonysága folyamatosan javul, a repülés – elsősorban a növekvő forgalomnak köszönhetően – a CO2 kibocsátás leggyorsabban növekvő forrása. Jelentős CO2 kibocsátásával a repülés is hozzájárul a klímaváltozáshoz, és így azokat is veszélyezteti, akik a felelősségteljes utazás elsődleges haszonélvezői, azaz a helyi közösségek és a környezet.

A CO2 kompenzáció – amelyet sok légitársaság is kínál – véleményünk szerint erre a problémára nem jelent valós megoldást. Ahelyett, hogy valódi kibocsátás-csökkenéshez vezetne, csupán elvonja a figyelmet a lényegről, azaz arról, hogy a CO2 kibocsátásunkat csökkenteni kell. A kompenzáció nem ösztönöz minket a repült kilométerek és így a CO2 kibocsátás csökkentésére, csupán megnyugtatja lelkiismeretünket.

CO2 kibocsátás-csökkentési tippek az utazás során:

Utazz ritkábban, de hosszabb időre. Ez nem csak azt teszi lehetővé, hogy a helyiek között eltöltött több idővel jobban megismerheted az adott országot, de határozottan kevesebb repüléssel és CO2 kibocsátással is jár.

Utazz többet belföldön. Ahelyett, hogy minden alkalommal külföldre utaznál, néha nyaralj belföldön. Hazánk is számos látnivalót és remek pihenési lehetőségeket kínál.

Kerüld a repülést. Amikor csak lehetséges, utazz vonattal és/vagy egyéb közösségi közlekedéssel. Az 1000 km-nél rövidebb utakat megteheted busszal vagy vonattal is, nem kell repülőre ülnöd. A reptéri transzfert és várakozást is figyelembe véve nem fog jelentős időveszteséget okozni a szárazföldi utazás.

Átszállás helyett repülj közvetlen járattal. Ahol ez lehetséges, kerüld az átszállást vagy csökkentsd azok számát a minimumra, és válassz olyan repülési irányt, amelyen a lehető legkevesebb kilométert kell megtenned.

Használd a helyi közlekedést. Az úti cél területén, ahol csak lehetséges, használd a helyi tömegközlekedési lehetőségeket.

Válassz felelős légitársaságot. Bár a repülés önmagában nagyon környezetszennyező, vannak légitársaságok, amelyek valóban tesznek a desztinációkon élők (főként fejlődő országokban élők) és a környezet érdekében.

CO2 kibocsátás-csökkentési tippek a mindennapokra itt.
A cikk eredetileg megjelent a felelossegteljesutazas.hu és a vitafutura.hu oldalán.

2018. május

Kövess minket!