header

Aprólépés

A felelősségteljes utazásról

 A felelősségteljes (vagy felelős) utazás az utazás egy alternatív módja mindazok számára, akiknek elegük van a hagyományos (ún. tömeg)turizmusból, és akik inkább lennének „utazók, mint turisták”.
A felelős utazás arról szól, hogy az utazásra érdemes „helyeket jobbá tegyük mind az ottélők, mind az odalátogatók számára”. Azaz, hogy a környezeti és helyi érdekeket tiszteletben tartva hasznára legyünk a környezetnek és az utazásunk által érintett (helyi) embereknek. Ugyanakkor a felelősségteljes utazás általában nagyobb élményt és több kalandot is jelent az utas számára.

A felelősségteljes utazást neked találták ki, ha szeretnél többet megtudni a világról, szeretnél eldugott helyeket felfedezni vagy szívesen töltenéd az időd helyi emberek között vagy egyszerűen „csak” törődsz a környezettel és szeretnéd, ha a célállomás lakóinak is (nagyobb) előnyére válna az utazásod.

A felelős turizmus alapvetően a fenntarthatóság eszméjén alapul, és mindkettő fő célja a fenntartható fejlődés elősegítése. A felelősségteljes turizmus esetén ugyanakkor a résztvevők felelősséget vállalnak cselekedeteikért, és figyelembe veszik tetteik hatását.

A felelősségteljes utazást gyakran azonosítják a kényelmetlen és alacsony szolgáltatási színvonalú (ún. hátizsákos) utazásokkal.
Környezeti szempontból nagy általánosságban ez többé-kevésbé igaz is, hiszen minél egyszerűbben utazik (és él) az ember, annál kisebb hatást gyakorol a (természeti) környezetre. A felelősségteljes utazás azonban nem csak a környezetre gyakorolt hatásról szól. Ahogy a turizmus összetett ágazat, összetett hatásokkal, úgy a felelősségteljes utazás eszméje is egyszerre több szempontot vesz figyelembe. Ezek közül a legfontosabbakat – azaz a környezeti, társadalmi és gazdasági hatásokat (akárcsak a fenntarthatóságnál) – a felelősségteljes turizmus pilléreinek tekintjük, mely pilléreknek minden felelősségteljes turizmus tevékenységben és kezdeményezésben tükröződniük kell.

A felelősségteljes turizmus tehát nemcsak a környezetre való odafigyelést jelenti, hanem „a célállomás természeti, épített és kulturális környezetének, valamint az érintettek érdekeinek tiszteletben tartását” [1] is.

A felelősségteljes turizmus elsődleges célja nem kifejezetten a turizmus mint iparág által okozott károk elkerülése és csökkentése, a hangsúly inkább a pozitív hatásokon és pozitív változásokon van.

Mindezek alapján a felelősségteljes utazás fő jellemzői az alábbiak:

- a negatív gazdasági, környezeti és társadalmi hatások minimalizálása;
- nagyobb gazdasági hatás biztosítása a helyi emberek számára, valamint a fogadó közösségek jólétének növelése, pl. a profit megosztása a helyiekkel, javuló munkakörülmények;
- a helyiek bevonása az olyan döntésekbe, amelyek befolyással vannak az életükre és a lehetőségeikre;
- hozzájárulás a természeti környezet és a kulturális örökség megőrzéséhez, valamint a világ sokszínűségének fenntartásához;
- emlékezetesebb élmények biztosítása az utasok számára a helyiekkel való tartalmasabb kapcsolatok, valamint a helyi kulturális, társadalmi és környezeti viszonyok mélyebb megismerése révén;
- méltányos és tisztességes üzleti gyakorlatok kialakítása.
(A felelősségteljes turizmus jellemzőiről részletesen itt olvashatsz.)

A turizmus felelősebbé tétele – az egyéni utazótól a kis, független vagy világméretű utazási vállalkozásokon át a kormányzatig – minden érintett aktív részvételét szükségessé teszi. Fontos, hogy a résztvevők megértsék és felelősséget vállaljanak a turizmus többszintű hatásaiért és cselekedeteik összhangban legyenek a felelősségteljes turizmus alapelveivel.

Utasként Te is fontos szerepet játszhatsz a felelős utazás eszméjének és főleg gyakorlatának elterjedésében oly módon, hogy utazási döntéseidet felelősen hozod meg. Például, figyelembe veszed utazásod környezeti, társadalmi és gazdasági hatásait, tudatosan választasz úti célt és felelős utazási iroda szolgáltatásait veszed igénybe.

[1] Smith

További információk a felelősségteljes utazásról:

Felelősségteljes Utazás
Felelősségteljes turizmusra vonatkozó fokvárosi nyilatkozat (angolul)
Fenntartható turizmus (angolul)
Felelősségteljes utazás és felelős turizmus (angolul)

Cikkünk forrása: http://vitafutura.hu/a-felelossegteljes-utazasrol/

2017. március

Kövess minket!