header

Aprólépés

Élő kincseink - Ne csak lásd, védd meg!

Az Aprólépés és a Látó-Mező Közösségi Ökotábor csapata közös pályázatot hirdet „Élő kincseink – Ne csak lásd, védd meg!” címmel.

"...évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében." – mondta Herman Ottó természettudós, akinek a javaslatára immáron több mint 100 éve május 10-én ünnepeljük a Madarak és fák napját.

Gondoltál már arra, hogy mit jelentenek számodra ezek az élőlények? Ismered azokat az állatokat, növényeket, amelyeknek a közvetlen élő környezeted az otthonuk? Érdekel, hogyan élhetnénk harmóniában velük?

Nem csak azt érdemes látnod, hogy milyen színesek a madarak, milyen szépen énekelnek, hogy a fák megtisztítják a levegőt, hogy hűs árnyat adnak a nagy melegben. Lásd azt is, hogy ők is élőlények, mint mi. Sajnos egyre jobban ránk, az ember védelmére vannak utalva, ráadásul szintén a mi, az emberek gondatlanságai miatt.

Mi, az Aprólépés és a Látó-Mező Közösségi Ökotábor csapata szeretnénk mindenkit arra ösztönözni, hogy menjen ki a kertbe, a közeli parkba, erdőbe, hegyre, a természetbe, és vegye szemügyre, milyen fák mellett halad el. Nézzetek utána, mit lehet tudni róluk, mi a történetük. Fedezzétek fel, milyen madarak lelhetők fel a vidéken, esetleg van-e valamilyen védett faj a környéken.
Ismerjük meg együtt lakókörnyezetünket, a benne élő a madarakat és a fákat! Készüljünk közösen a napjukra!

A közeledő Madarak és fák napja alkalmából ezért olyan alkotásokat várunk tőled, amelyben bemutatod lakóhelyed, környezeted „élő kincseit”. A körülötted élő, vagy a hazánkban költő, rövidebb-hosszabb ideig nálunk időző madarakat vagy hazai, őshonos fafajokat. Megmutathatod akár kedves, számodra nagy jelentőséggel bíró fádat, kedvenc madaradat.

Rövid szöveges alkotásokat (mese, levél, mini esszé, vers, vicc stb. maximum 2000 karakter vagy egy A4 kézzel írott oldal terjedelemben) és rajzokat vagy festményeket várunk (max. 2 MB). De küldhettek fotót, videót, vagy akár installációt is, bármit, ami megihlet!

Fontos, hogy a nem szöveges alkotásokhoz mindenképpen írj egy rövid indoklást, hogy miért készítetted, miért fontos a számodra az, amit a képed ábrázol. (Az indoklás nélküli munkákat nem áll módunkban értékelni.)
Korhatár nincs, viszont a fődíjra csak a 7 – 14 év közötti pályázók jogosultak!

Beküldési határidő: 2013. május 12.

Díjazás

Fődíj: a legjobb 7–14 éves korú alkotó díjmentesen részt vehet a Látó-Mező Közösségi Ökotáborban a Kisközösségi Program szervezőinek jóvoltából! (A tavalyi pályázatunk nyertesének, Tóth Szonja Kiarának élménybeszámolóját megtalálhatjátok oldalunkon.)

További díjak: az öt legjobb alkotó Aprólépés kalendáriumot nyer, megjelenést a weblapunkon, valamint kiállításainkon. A legkiemelkedőbb pályamunkák pedig megjelenhetnek 2014-es naptárunkban is!

Így pályázhatsz:
- regisztrálj (ha már megtetted, van már jelszavad, akkor jelentkezz be az oldalra)
- fényképezd le az alkotásod!
- töltsd fel a pályaművet a megjelenő mezőbe
Ha végképp nem boldogulsz, akkor küldd el nekünk a szöveges anyagokat csatolmányként a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

A pályázat feltöltésénél mindenképpen tüntesd fel:
- a pontos neved,
- az életkorod,
- a használatban lévő, működő e-mail címed (hogy értesíthessünk, ha nyertél)
- a település nevét, ahol laksz
- az iskolád nevét.

További részletek a díjazásról:
- A korábbi nyertes nem jogosult a fődíjra!
- A táborban olyan gyerek vehet részt, aki önálló, tud vigyázni magára, és nem szorul külső segítségre.
- Milyen programok lesznek? Lesz lepénysütés, sajtkészítés, lekvárfőzés, kézműves foglalkozás, néptánc, közösségi játékok, éjszakai túra, lovaglás, íjászkodás, régészkedés, erdőjárás, patakban bóklászás, csillagászat, növény- és állatismeret, madáretető-készítés és még sok minden más.
- A tábor időpontja: 2013. július 22 – 28. vagy 2013. július 29 – augusztus 4. között. A nyertes választhat, hogy melyik időpont a megfelelő számára.
- A tábor helyszíne: Nagybörzsöny.
- A Látó-Mező Közösségi Ökotábor szervezői biztosítják a szállást, az ellátást, a programokat és Budapestről Nagybörzsönybe az utazás költségét (35 000 Ft értékben), az utazást Budapestre egyénileg kell megoldani.

Miért olyan jó ez a tábor?
Sok új, érdekes emberrel ismerkedhetsz meg. Belekóstolhatsz a vidéki életbe, az önellátás alapjaiba, a környezettudatos életmód rejtelmeibe. Megtapasztalhatod, miként élhetsz békében és boldogan együtt az élőlényekkel összhangban.

További információk a program weblapján: www.aprolepes.hu, illetve a pályáztatók oldalán: www.harmonium.hu, www.kiskozossegek.hu/tabor található.

2013. március

 

Kövess minket!