header

Aprólépés

Telekocsizzatok a suliba!

Hallottál már a telekocsiról? Még nem? És a levegőszennyezésről? Arról tutira! Azt is tudod, hogy mi okozza?

Tudod, hogy ma a a légszennyezéshez legnagyobb arányban a közlekedés járul hozzá? Bizony, azok a közlekedési eszközök, amikkel nap mint nap utazunk rengeteg káros anyagot pöfögnek ki. Olvass tovább, és tudd meg, miért fontos, hogy tele legyen minden autó!

Elmegyünk a suliba, a boltba, a munkába, a nagyihoz, az állatkertbe, a barátokhoz... folyton közlekedünk. Ha bringázunk vagy sétálunk, az oké, azzal nem lesz több a levegőben a korom, a nitrogén, sem a szénhidrogének. De az autózás, a buszozás, és még a vonatozás során is rengeteg energiát használunk fel, miközben szennyezzük a környezetet is. Magyarországon például a közlekedéssel 2008-ban 3,3 millió tonna benzint és gázolajat égettünk el.  És megdöbbentő az is, hogy egy liter benzin elhasználásával például kb. 2 kg széndioxid kerül a levegőbe.

Kétségtelen, hogy közlekednünk kell. Nem mehetünk mindenhová gyalog. Viszont fontos arra odafigyelni, hogy ha már be kell szállnunk valamilyen járműbe, hogy eljussunk valahová, a lehető legkevesebb szennyezést okozzuk. Egy autóbusz az utasok számát arányosan figyelembe véve kilométerenként 95, egy villamos pedig átlagosan 97 százalékkal fogyaszt kevesebb energiát, mint egy személyautó. Vagyis könnyű belátni, hogy ha egy járművet többen használnak egyszerre, az kevesebb üzemanyag elégetésével, kevesebb szennyezéssel jár. Tehát az a legszerencsésebb, hogy nagyobb távolságoknál, ahová csak lehet, tömegközlekedéssel (vonattal, villamossal, busszal) utazzunk. 

Ha végképp elkerülhetetlen az autózás, akkor is tudjuk csökkenteni a szennyezés mértékét. Hiszen ha csak egy ember utazik az ötszemélyes járgányban, akkor ő egyedül használja fel az összes energiát, míg ha a jármű tele van, egy ember célbaéréséhez ötöd annyi üzemanyag szükséges.

Sok országban évtizedes mozgalom már a telekocsizás. Ez azt jelenti, hogy az emberek összefognak, és a hasonló irányba indulók társulnak egy-egy autós mellé, aki egyébként egyedül robogna a kocsijában. Ugyan némi egyeztetést és odafigyelést igényel, hogy megtalálják egymást, de erre már nálunk is számos online kereső létezik, ahol az autós és az utas egymásra találhat. Ha megosztják a költségeket, akkor nem csak környezetkímélőbb, de sokkal gazdaságosabb is ez a megoldás.

Ha minden gyereket autóval visznek be a suliba reggelente, és csak apu vagy anyu ül még  mellette, azzal is rengeteg energia megy kárba. Ha összebeszéltek a három házzal odébb lakó osztálytársad szüleivel, hogy egy autóval menjetek legközelebb, szerintem ők is lelkesedni fognak. Megszervezhetitek, hogy melyik héten kinek az anyukája vigyen el titeket, és osztozhattok a benzinköltségen is. Ha beszerveztek még két gyereket a suliból, aki a környéken lakik, akkor még jobban védhetitek a környezetet. Sőt indíthattok telekocsi mozgalmat az egész suliban, ha felvetitek a tanároknak, hogy legyen az iskola honlapján egy kereső.

 

 

Kövess minket!