header

Aprólépés

Mit szeretsz és min változtatnál lakóhelyeden?

Jövőtervező műhelyünkön a csepeli diákok szuper ötletekkel álltak elő, hogyan lehetne szebbé tenni a kerületet. Két papírkát kaptak, az egyikre azt kellett felírniuk, mit szeretnek Csepelen, a másikra pedig azt, hogy mit nem, min változtatnának. Hogyan vélekednek a jövő döntéshozói?

Mi az, amit szeretsz, min nem változtatnál?

26 diákból 4-en nem változtatnának semmit: "Csepel úgy jó, ahogy van!", a többség viszont főként az intézményeket és kifejezetten az iskolájukat szereti, azokon nem változtatna. :) Nagyon örültünk, amikor többen a parkokat, fákat írták megőrzendőnek, sőt, ketten kiemelték a civilek környezetvédő, szemétszedő tevékenységét. "Meg szeretném tartani a környezetvédelmi cégeket!" 1-1 diák szereti, hogyk az utak, jó a közlekedés, valamint egyvalaki írta azt, hogy az egykori Csepel Műveken nem változtatna semmit.

Min változtatnál?

Az osztály fele hangsúlyozta, "ne legyen szemét"! Sokakat zavarnek a szemetes utcák, buszmegállók, buszok, valamint a graffitis falak. Szavaikból az tűnt ki, ez az egyik legfontosab tennivaló, s ennek megvalósítása nem kerül semmibe. Egyszerűen nem kell eldobni a szemetet.

Többen nem csak egy megoldandó "problémát" emltíettek meg, hanem egészen komplexen fogalmazták meg, hogyan oldanának meg egy-egy kérdést. Nem építenének a gyerekek új épületeket, hanem a már meglévőket újítanák fel, s például a szegénységre és otthontalanságra egy hajláktalan szálló építésével és az árak csökkentésével reagálnénak, ha ők dönthetnének. Kilenc diák írta fel papírjára, "felújítanám a házakat", valamint egyvalaki szigetelést is javasolt, a kiadott költségek csökkentésének javára.

Igazán átgondolták a feladatot, hiszen, többen felírták azt is, hogy mielőtt bármilyen változtatásnak nekikezdenének, befejeznék a folyamatban lévő munkálatokat.

Tisztán látszik, hogy a változást már mi magunk is elkezdhetjük, hiszen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat környezetünkben. Legyen az első vagy a következő apró lépésed az, hogy nem szemetelsz, és erre mások figyelmét is felhívod!

2015. június

Támogatónk

Kövess minket!