header

Aprólépés

Te melyik állatot vinnéd magaddal Noé bárkájába?

Ha csak egyetlen állatot lenne lehetőséged megmenteni az özönvíztől, mit felelnél? A biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség napján ezt a kérdést tettük fel a csepeli foglalkozásunkon résztvevő gyerekeknek és felnőtteknek.

Sokan méltatlankodtak, hogy nem ér a kérdés, hiszen minden állat fontos szerepet tölt be életünkben. Miután az egyes állomások feladataival, játékaival végeztek, még inkább úgy érezték, hogy egyetlen állatot nem lehet kiválasztani... egy diák nemes egyszerűséggel azt írta a papírjára: "az összes élőlényt". Jogos :)

A "legnépszerűbbek" a zsiráf, a kutya, a (kiscsikóval) és a hörcsög volt, belőlük kettőt-kettőt találtunk a kupacban.

Most azonban nézzük, május 22-én, az egész napos esőzés okozta "özönvízben" mely állatokat mentenék meg a gyerekek: jegesmedve, béka, tehén, őzike, bálna, méh, bálna, kolibri, "cukor"mókus, kígyó, oroszlán, orrszarvú, teve, királypingvin, erszényes farkas, macska, szú, krokodil, hiúz, katicabogár, és csuklyás patkány.

Amint látszik, elég vegyes a sereg, sokaknak eszébe jutott néhány egzotikus állat, azonban hazánkbeli "mindennapi" állat már keveseknek. Érdekes, hogy madarak közül csak a kolibri került kiválasztásra. Talán az lehet a válasz, hogy mint oly sokszor, ami közel van, amivel naponta találkozunk, azon hajlamosak vagyunk átsiklani, nem észrevenni. Ezért is különösen fontos a hazai fajok megismerése, védelme!

A felsorolásban van egy kakukktojás* is, kitalálod melyik állat az?

2015. május

* Válasz: a Tazmániában élt erszényes farkas, hiszen 1986 óta hivatalosan is kihaltnak nyilvánították. Őt már sajnos nem lehet megmenteni. Vagy mégis? A tudósok próbálkoznak...

Kövess minket!