header

Aprólépés

Vizes pályázat - EREDMÉNYEK

altKöszönjük a nagyon színvonalas alkotásokat! Közöljük a zsűri végső döntését: A legaktívabb iskola díját, így egy ökonapot (2014. március-május között) a Sándorfalvi Általános Iskola nyerte el (a Rák c. képet Bürgés Csaba, 9 éves, készítette). A legzöldebb iskolának a Napút Rajziskola bizonyult, így Esztergomba is utazni fogunk. A legkreatívabb iskola címet, így a harmadik ökonapot a Galamb József Szakközépiskola (Makó) érdemelte ki.

A felkészítő tanárok díját, azaz a Háziszertár szappanfőző tanfolyamán való részvétel lehetőségét Gerőcsné Czeglédy Irén (Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola) illetve a Pusztaszabolcsi Vezér Gimnázium pedagógusa kapja.alt

KEDVENC FOLYÓM, TAVAM kategória:

A szöveges alkotások esetében a 12 év alattiak között Sz. Gréta, a Prügyi Móricz Zsigmond Általános Iskola tanulója nyert (a Paptava című írással). A második Palicz Emese (11 éves, Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola) A feneketlen tó című meséje, harmadik Peresztegi Hanna, Emlékvíz című verse lett.

Az illusztrációknál a nagyok között Bertus Klaudia 7. osztályos tanuló (Fábiánsebestyéni Arany János Ált. Isk. és AMI) Téli horgászat című munkája (jobbra) és Szabó Fanni Nóra (16 éves Makó Galamb József Szakközépiskola) Marosparti fűz című képe diadalmaskodott holtversenyben.

altA 1-6. osztályosoknál Őze Virág (7 éves, Szentes) érdemelte ki az első helyet a Kedvenc folyóm a Tisza, és élővilága című képével (balra látható). Az isaszegi Nagy Dóra (12 éves, Klapka György Általános Iskola és Művészeti Iskola) három alkotást is küldött, amelyekkel a második helyet érte el, harmadik helyezett pedig Szentjobi Tamás (6.c, Sándorfalva) lett A Tisza című művével.

Ebben a kategóriában oklevéllel díjazzuk még Kanalas Márk (15 éves, Fonyód) Dunakanyar című munkáját, Péter Balázs (Szivárvány EGYMI, Nagykanizsa) A Csónakázó-tónál jó sétálni című rajzát, valamint Mészáros Noémi (12 éves, Igazgyöngy AMI, Berettyóújfalu) képét.alt

A Montázsok közül holtversenyben végzett az élen a Tabán Általános Iskola, Szeged 7.b osztályának két csapata (A Tisza partján sétálva című alkotás és a Mi ezért szeretjük a Tiszát!). A vidósok díja a Harmat Általános Iskola média csapatához került! Fotók közül a sárospataki Erdélyi Általános Iskola ÖKO csoportja (fogyatékkal élő és autista gyerekek) Forrástisztítás című képe érdemel elismerést (a másik kategóriában szereplő Vízvizsgálat és Forráskutatás című képük is említésre méltó).

ÉLTETŐ VÍZ kategória:

A szöveges alkotások közül az első díjazott a 12 év alatt Őry-Kovács Anna (Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola) Küzdjünk a vizek tisztaságáért című írása! A nagyok között egyértelműen Bonta Gabriella Víz vagyok. Őrizned kell! című alkotására esett a zsűri választása.

altMásodik Schulek Andrea (17 éves, Szabolcs Vezér Gimnázium és Szakközépiskola) Jó a víz című írása. Megosztott harmadik helyezett Nyitrai Barbara Kitti Mit üzen a víz (11. osztály, Miskolc, Lévay József Református Gimnázium) és Páncsics Kornélia (17 éves, Szabolcs Vezér Gimnázium és Szakközépiskola) Vándor című verse lett.

Az illusztrációk között a 12 év/6. osztály felettiek esetében hatalmas volt a verseny. Nagyon-nagyon magas szintű, kreatív alkotások születtek. A kategória első helyezett alkotása egyszerűen A víz címet viseli (balra) és alkotója Huszár Zita (16 éves, Makó Galamb József Szakközépiskola). Allegórikus víziója elnyerte a zsűritagok tetszését. Második a tiszaalpári iskola Természetbarát Körének alkotása a Védj engem, élj velem! lett. A víz fontosságát ábrázolja Molnár Anna (13 éves, Mosonmagyaróvári Fekete István Általános Iskola - FIAI Alkotókör) A csepbe zárt élet című harmadik helyen végzett képe.alt

Az 1-6 osztályosok mezőnyében szintén maximális ponttal Poszeidon bosszúja (legalsó képünk)végzett. A mitológiai látomás alkotója a titokzatos Periklesz (a lajosmizsei Fekete István Sportiskola tanulója, 6.a osztály). Major Bianka (12 éves, Mosonmagyaróvár) második lett, Vízi idill - 2013? című képén a vízszennyezés ellenére a létükért harcoló vízi élőlények túlélését igyekezett bemutatni (sikerrel). Megosztott harmadik helyen a Szárazság-Sivatag című kép (jobbra) Pölöskei Júliától (Pécs, 9 éves), illetve Kun Borbála (9 éves, Napút Rajziskola, Esztergom) Ivóvízünk múltja és jövője című képe végzett.

altA határon túli alkotók közül az első helyet Baté László képe (Október 10. Általános Iskola, 8/2, 14 éves, Horgos) érdemelte ki. Címe: Könnycsepp a jövőért (balra). Oklevéllel ismerjük el az Igazgyöngy AMI (Berettyóújfalu) két alkotójának munkáját: Sacchetto Vittoria (7 éves) Minden élőlény lehet szomjas c. képének a bája, Rostás Tibor (13 éves) Mindenki kezében benne van a vizeink jövője című munkája esetében pedig az esztétikai tartalom nyerte el a zsűri tetszését. A sárbogárdi Asbóth Adél (Mészöly Géza Általános Iskola. 6/b) képe ugyan az igen pesszimista alkotások sorába illik, ám a megjelenítés ötletességét díjaztuk az Ilyen volt! című alkotás esetében. Oklevéllel ismerjük el a szentesi testvérpár Őze Csanád (6 éves, óvodás) rajzát és Virág (7 éves) munkáját is, akik nagyon komplexen mutatták be, hogy mennyi területen, s hogyan takarékoskodhatunk a vízzel.

A Minden csepp (perc) számít! című montázst 28 első osztályos (6-7 éves) tanuló készítette, bemutatva, hogy számukra miért fontos a víz, hogyan vigyáznak rá, hiszen jövőjük záloga az éltető víz. A debreceni Szoboszlói Úti Általános Iskola tanulói így elnyerték munkájukkal az egyéb kategória első díját!alt

Közönségszavazást a jövőben nem hirdetünk, mert sok volt a visszaélés. Így erről a díjról is a zsűri dönött, és a szavazatot kapott alkotások közül Garai Barbara Hajó a tengeren c. képét (16 éves; Selye János Gimnázium Révkomárom) jutalmazta. Így neki küldünk házilag készült kecskeszappant a Háziszertár jóvoltából!

TUDNIVALÓK:

Az első helyezett tanulók a kiírás értelmében környezettudatosságra nevelő könyveket, társasjátékokat, kiadványokat nyertek, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium által szervezett víz világnapi gálán (2014.03.22) vehetnek át személyesen Budapesten. Ennek helyéről, pontos idejéről mindenkit emailben értesíteni fogunk.

A második, harmadik helyen végzettek és különdíjasok oklevelet kapnak.

A budapesti alkotók közül 10 fő lehetőséget kap a SZIVACS KLUB ökokörben való részvételre téritésmentesen. A vízvédelmi tematikus foglalkozások (Afrikai élmények, Antarktiszi jég, hogyan takarékoskodjunk..., csak néhány a témakínálatból) 2014. jan-április között lesznek (9 alkalom, 1,5 óra/alkalom). Minden meghívottat a részletekről emailben értesítünk! Az oklevelesek saját 2014 - a Tudatosság éve c naptárunkból is kapnak egy példányt :)

Az ÖKONAPOK esetében egyik helyszínre a víz, a másikra a Föld, a harmadik suliba a madarak és fák napján (vagy ahhoz közeli hétköznapon) utazunk. Mindenütt lesz mozgásos verseny, filmezés, valamint vizes gála, a többit az adott iskolára szabjuk és közösen tervezzük meg.

Felhívjuk mindannyiuk figyelmét, hogy a nyertes alkotást szeretnénk elkérni, hogy azt a jövőbeli kiállításokon be tudjuk mutatni az érdeklődőknek, így tegyék meg, hogy azt postázzák részünkre (Harmónium Egyesület, 1082 Bp, Leonardo da Vinci u. 1/b, 2/14).

Köszönjük mindenki munkáját, mindenki tett egy apró lépést a FÖLD-ünkért és megmentéséért. Gratulálunk! Kívánunk szép karácsonyt és boldog új évet!

alt

2013.

A programot a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatta.

Kövess minket!