FacebookTwitterGoogle bookmark

altMindannyiunk kincse a tiszta ivóvíz. Ezt Ti is nagyon jól tudjátok, hiszen rengeteg pályamunkát küldtetek be előző, vízzel foglalkozó pályázatunkra. Közeleg a nyár, ilyenkor többet kell locsolni, több vizet fogyasztunk, mint a téli időszakban. Ám, hogy ne bánjunk annyira pazarlóan az ivóvízzel, megosztunk néhány gyakorlati tanácsot veletek. Nagy Marianna környezeti nevelőt Bíró Bea önkéntesünk kérdezte.

Tudtad, hogy egy magyar ember átlagos vízfogyasztása naponta 130-150 liter? Az biztosan nem meglepő számodra sem, hogy a legtöbb vizet a fürdőszobában használjuk el. Kb. 100 litert. Így ott érdemes leginkább odafigyelni, mit engedünk le a lefolyón.

Például kezet mosni naponta többször szoktunk. Ezért nem mindegy, mennyi vizet folyatunk el közben! Hogyan spóroljunk tisztálkodásnál? Nedvesítsük meg a kezünket kevés vízzel. Zárjuk el a csapot, majd alaposan dörzsöljük át megszappanozott kezünket. Végül kevés vízzel öblítsük le a szappant.  Ha ügyesek vagyunk, csak néhány deciliter vízre lesz szükség!

No, és mibe törülközzünk? A kéztörlő papírkendők használatát, ha tehetjük, kerüljük el. Hiszen azok előállítása, csomagolása, majd a belőlük keletkező hulladék kezelése is rengeteg energiát és vizet igényel, míg a kendőket csak pár pillanatig használjuk.

Fogat is naponta legalább kétszer mosunk, ezért semmiképp ne hagyjuk nyitva a csapot sikálás közben. Használjunk fogmosópoharat! Így egy-egy fogmosás csupán 2-3 dl vizet igényel, míg a csapból percenként 10-13 liter is elfolyhat, ha közben nyitva marad.

No és a WC? Az igazán sarkalatos kérdés, hiszen egy kisdologgal is majd 10 liter vizet húzhatunk le a csatornába, ha egy teljes tartályt kiürítünk. Vagyis fontos, hogy tudjuk-e szabályozni a lezúduló víz mennyiségét egy csappal, egy visszabukó billenővel, vagy ha legalább választhatunk, hogy 3 vagy 6 liter vízzel öblítünk. Legjobb persze az lenne, ha nem ivóvízzel öblítenénk, hanem példéul szürkevízzel. Szürke szennyvíznek nevezzük azt a már szennyezett (mosásból, kézmosásból és egyéb háztartásban végzett tevékenységből származó) vizet, ami már nem iható, de nem tartalmazza a WC öblítésből származó szennyvizet. A szürke szennyvíz használatával tetemes mennyiségű ivóvizet takaríthatnánk meg, és a toalettben nagyszerűen működhetne.

 

Zuhanyozni pedig úgy érdemes, mint ahogy a matrózok teszik! Gyorsan lenedvesítjük magunkat egy kis vízzel, elzárjuk a vizet, majd alaposan szappanozunk, és a végén újabb öblítés jön. A hajókon kevés ivóvíz szállítására van lehetőség, ezért a matrózok is így tisztálkodnak! Dugd be a kádat, és figyelj, meddig telik meg, ha folyik a víz szappanozás közben, aztán legközelebb próbáld ki a matrózfürdőt! Meg fogsz lepődni a különbségen! ;)

Hajmosáskor is lehet spórolni a vízzel! Ha egy pohárnyi vízben feloldjuk a sampont, vagy egy kiskanál porított mosódiót szórunk bele (de szuperek a natúr hajszappanok is fejmosásra), és a száraz hajunkra öntjük, nem kell külön bevizezni a hajunk. Egy alapos dörzsölés után leöblítjük a habot, és kész is. A mosódió és a szappan sokkal gyorsabban kiöblítődik a hajból, kevesebb víz is elegendő, ezért érdemes kipróbálni őket, hiszen ezzel is rengeteg vizet megtakaríthatunk! Ráadásul a mosódió teljesen természetes, és a szappan is kevésbé terheli vegyszerrel a környezetet és a szervezetünket, mint a hagyományos szipi-szupi samponok. Ha hajmosás utána még kis ecetes vízzel is leöblítjük a hajunk, csillogóbb lesz a koronánk mint valaha! Nem lesz ecetszagú, nem kell félni! ;)

Ha ezek már mennek, lehet kísérletezni, meg tudsz-e tisztálkodni 1.5l vízből, hajmosással együtt. Jó kis gyakorlás a nyári sátrazásokra! Mariannának már sikerült!

Ha szeretnél még víztakarékos tippeket, nézd meg ezeket is!

Tudod, mi a vízlábnyom? - olvasd el a Vízművek oldalán!
Okosságok a Víz Világnapja kapcsán - www.vizvilagnap.hu
Tiszta Vizet Magazin! - www.viztisztaviz.hu
Tippek a Zöldköznapok oldalán - www.zoldkoznapok.hu

2012. június

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Hallottál már a felelős turizmus kifejezésről?
 

Zöldségek!

Biodízel benzinkút
a gyorsétteremben

- Kér hozzá sültkrumplit is?

Kövess minket!