Energiatakarékosság

Fűtés, világítás, hűtés, mozgás, számítógépezés, főzés, gyártás, közlekedés, játék, gondolkodás... Mind-mind energiát igényel. A hétköznapi tevékenységeink jelentős részéhez szükség van valamilyen energiaforrásra, ami működteti a berendezéseinket, vagy éppen minket. Amikor ezeket az erőforrásokat felhasználjuk, keletkeznek olyan melléktermékek (például széndioxid, metán), amelyek a légkörbe jutva erősítik a klímaváltozást. Az energiafelhasználással a légkörbe juttatott széndioxid 30 százalékáért például a háztartások felelősek, és bár közvetve az ipar eregeti a legtöbb károsanyagot, a gyárak energiaigényükkel szintén minket, embereket szolgálnak ki, vagyis az ő károsanyagkibocsájtásukért mi is felelősek vagyunk.

Odafigyeléssel, egyszerű praktikákkal is rengeteg energiát spórolhatunk meg a mindennapokban. Néhány tippet találsz rádióműsorainkban, de itt is olvashatsz más érdekességeket a témáról.

FacebookTwitterGoogle bookmark

altSzigetelés. Furcsa kifejezés. Mi köze a szigethez? Nagyon is sok, hiszen a földrajzi képződmény esetében is jól körülhatárolt valamiről van szó. Mint víz a szárazföldet, úgy kell magunkat is, házunkat is körülvenni, hogy minél kevésbé hűljön ki a belső rész. Hogyan őrizzük meg a meleget a ruhánk alatt és a házban?

Tudtad, hogy az eszkimók mindössze két réteg ruhát hordtak hagyományosan?

FacebookTwitterGoogle bookmark

Mivel gazdaságos fűtenünk? Milyen lehetőségeink vannak? Botos István Csabával, a nyíregyházi E-misszió Egyesület munkatársával beszélgettünk a fűtésről, annak gazdaságosságáról és hatékonyságáról, az emisszió kapcsán. Látjuk-e a fától az erdőt?

FacebookTwitterGoogle bookmark

altEz a házi feladat elsősorban nem Neked szól, hanem a szüleidnek. De Te is sokat tudsz segíteni, hogy ők jól oldják meg.

Az Ökológiai Intézet Alapítvány munkatársával F. Nagy Zsuzsannával beszélgettünk a közelgő tél legfontosabb megoldandó feladatáról, a fűtésről. Ha jól oldod meg a feladatot, több marad a családi kasszában, s ez remélhetőleg a zsebpénzeden is meglátszik majd!

FacebookTwitterGoogle bookmark

alt

Kis kütyü, nagy kütyü, bunkofon és tányérnyi pendrive. Dr. Tóth Judittal, az Elektrotechnikai Múzeum munkatársával beszélgetünk kiállításról, áramról, égnek álló, villámló hajról, takarékoskodásról. Hogyan keletkezik az áram, amivel feltöltjük a mobilunkat, amivel működik a számítógépünk, a televíziónk sőt néhányunknak még a fogkeféje is?

 

FacebookTwitterGoogle bookmark

Áram nélkül házibulit tartani vagy erdőben telefont tölteni? Sokunknak ez csak álom, de Szabó Tamás a Vaskakas Patyolat Stúdió technikusa Győrből ezt nem hagyta annyiban, elgondolkodott, hogyan oldhatná meg a lehetetlennek tűnő feladatot. A gondolatot tett követte - így neki már nem kell konnektor után kutatnia, ha áramra van szüksége: elkészítette saját bringaerőművét.

 

 

Hallottál már a felelős turizmus kifejezésről?
 

Zöldségek!

Kövess minket!