FacebookTwitterGoogle bookmark

Részletek Czeglédi Alexandra írásából:

Párizs! Egyetlen szó. Egy város, és mégis annyi mindent idéz fel bennünk: a divat fővárosát, a szerelemesek városát, a művészet központját, a fények városát, a nemzetközi és üzleti élet központját és még sorolhatnánk, hogy mit is jelent az idelátogatóknak a francia főváros. Amit azonban kevesen vesznek észre, és talán a turisták előtt teljesen rejtve marad, az a fenntartható város kialakítására való törekvés kézen fogható jelei: a parkok, a szelektív hulladékgyűjtők és a mindennapi újrahasznosítás.

Párizsban először középiskolásként jártam. Négy teljes napom volt rá, hogy átvegyem a város hangulatát, magamba szívjam a francia légkört, és megkóstoljam a lehető legtöbb péksüteményt. 2012 őszén már főiskolásként tértem vissza öt hónapra egy csereprogram keretén belül. Az itt töltött félév alatt volt időm és lehetőségem megismerni a város öko oldalát, amelyet részben a Sorbonne egyetem területfejlesztési képzésének köszönhetek. A tanórák középpontjában szinte kivétel nélkül a fenntarthatóság elmélete és gyakorlati megvalósítása állt. Így volt alkalmam terepmunkán is részt venni, amikor parkok funkcióit elemeztünk.

Biotermékek

A szupermarketek, a kisvállalkozók és a piaci árusok is figyelnek arra, hogy minőségi áru kerüljön a polcaikra. Bárhova indultam, mindenhol találtam bio gyümölcsöt, bort, desszertet, tusfürdőt vagy épp vattapamacsot. Ezek a termék a zöld AB vagy bio feliratú címkékről ismerhetők fel. A franciák és a turisták is előszeretettel vásárolnak a helyi péknél, zöldségesnél, sajtárusnál, illetve a piacon, hiszen a kínált termékeket akár vásárlás nélkül is megkóstolhatják. A GMO termékekkel és az egészséges életmóddal kapcsolatban tájékozottak az emberek, az utcán sétálva bárhol találkozhatunk egy plakáttal, ami felhívja a figyelmet az egészségkárosító anyagokra.

Művészi újrahasznosítás

Ha igazán bele akarunk kóstolni a művészek világába, akkor érdemes meglátogatni egy-egy kortárs kiállítást vagy alkotói műhelyt, ahol minden bizonnyal találunk újrafelhasznált anyagból készült művészeti alkotásokat. A Rue de Rivolin 59 szám alatt található műhely nyitott a látogatók előtt. A hely érdekessége, hogy a művészeket munkaközben leshetjük meg, ahol nem is olyan ritkán, a kreatív alkotók hulladékokból építkeznek. Az egyik kedvencem a műanyag szemétből épített robot.

A fények városa

Párizs nem csak karácsony ünnepén borul fényfátyolba, a város az év minden szakaszában, éjjel-nappal él. Ezért is hívják a fények városának, amely kétségtelenül elragadó. Környezetvédelmi szempontból már kevésbé. A fényszennyezés és az energiapazarlás ez egyik fő környezeti probléma Párizsban. A városvezetés mégsem szűntetheti meg a turista látványosságok kivilágítását, de intézkedésekkel javíthatnak a helyzeten. Erre kitűnő példa a július 1-től érvényben lévő miniszteri rendelet, amely a felhasznált energia csökkentést és a biológiai sokféleség megőrzését tűzte ki céljául. Az új szabály értelmében éjszaka már nem nézegethetjük a kivilágított kirakatokat és a Défense üzleti negyede sem árasztja a megszokott fénypompáját.

Egyszerű közlekedés

A város tömegközlekedési hálózata kitűnő, metróval, RER-el és busszal bárhova eljuthatunk, így felesleges taxiznunk vagy saját autónkat használnunk. Környezettudatos megoldás a párizsi bicikli, amelyet legkönnyebben a Navigo bérletünkkel tudunk igénybe venni

Fenntartható városfejlesztés

A városvezetés nagy gondot fordít a zöld területek védelmére. A területfejlesztés elsődleges szempontjai között szerepel a fenntartható fejlődés követelménye, valamint az élhető városrészek kialakítása. Nem ritka látvány a növényekkel körbefutatott irodaház, a parkok övezte lakóház. A maga 256 000 m2 zöldterületével, az öko minősítésű öntözőrendszereivel és a biológiai sokféleség megőrzését szolgáló intézkedéseivel a 13. kerület Paris Rive Gauche területe kétségtelenül elnyerte a képzeletbeli öko városrész díját.

A teljes cikket letöltheted innen: www.aprolepes.hu/files/Parizs_kornyezettudatos_szemmel.pdf

2013. július
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Hallottál már a felelős turizmus kifejezésről?
 

Zöldségek!

Védd a fákat! = Egyél harkályt!

Kövess minket!