Földrajz

FacebookTwitterGoogle bookmark

Előadás Afrikáról és a vízhiányról

Mi az, kitalálod? Te minden nap érintkezel vele, meg is iszod sőt, a WC-t is ezzel öblíted. Afrikában viszont a nők 6 kilométert is gyalogolhatnak érte, és minden cseppje arannyal ér fel.

FacebookTwitterGoogle bookmark

Kazahsztán és Üzbegisztán határán létezik egy nagy tó, az Aral-tó. Nem egyszerűen csak egy szárazföld övezte tóról van itt szó, hanem egy igazi sóstóról, mely egy valaha létezett nagy óceán mai maradványa. A régen még beltengerként is nevezett tavat két folyó táplálta, délről az Amu-darja, északkeletről a Szir-darja. A sivatagi, félsivatagi éghajlat, a sok napsütés kedvezőnek bizonyult a rizs és gyapottermesztés számára. Csakhogy ezek nagyon vízigényes növények... és egyszercsak a tó vize apadásnak indult...

FacebookTwitterGoogle bookmark

A Föld a kék, élő bolygó, amelynek felszínét 2/3-ad részben víz borítja. Sós és édes, folyékony, fagyott és gáznemű. Az édesvíz nélkülözhetetlen az élethez minden élőlény számára. A tengerek, óceánok vize ugyan nem iható, de szintén létfontosságú szerepet játszik az életünkben, például az időjárás alakítása által, a Föld klímájának egyensúlyban tartásában. Ráadásul a földi élőlények jelentő része vízben él!

A víz a Földön örök körforgásban van. Nem vész el, de folyamatosan vándorol és átalakul. A teljes világtengerből percenként a Balaton víztömegének fele párolog el. A növények az általuk felhasznált víz egy részét szintén elpárologtatják.

FacebookTwitterGoogle bookmark

Részletek Czeglédi Alexandra írásából:

Párizs! Egyetlen szó. Egy város, és mégis annyi mindent idéz fel bennünk: a divat fővárosát, a szerelemesek városát, a művészet központját, a fények városát, a nemzetközi és üzleti élet központját és még sorolhatnánk, hogy mit is jelent az idelátogatóknak a francia főváros. Amit azonban kevesen vesznek észre, és talán a turisták előtt teljesen rejtve marad, az a fenntartható város kialakítására való törekvés kézen fogható jelei: a parkok, a szelektív hulladékgyűjtők és a mindennapi újrahasznosítás.

FacebookTwitterGoogle bookmark

 Ahogyan az óra jár, abban az irányban terelgeti a víztömeget a Csendes-óceánon néhány világtengeri áramlat. Panamától Japánig, onnan Alaszkáig, majd  Kalifornia partjaitól vissza délnek irányítják a hőt, alakítják az éghajlatot. A Föld forgása megadta valamikor az indító lökést, az óceánfenék hegyei és völgyei vidámparki hullámvasúthoz hasonlóvá teszik a globális szállítószalagot, a hidegebb és melegebb vizek találkozása pedig szintén gondoskodik néhány lélegzetelállító huppanóról. 

 

Hallottál már a felelős turizmus kifejezésről?
 

Zöldségek!

A szőke nő a barátjával az első randin egy kínai vendéglőben ebédelt. Amikor a pincér letette az evőpálcikákat a tányérjuk mellé, a szőke látványosan elővette a táskájából a saját pálcikáit: - Én környezetvédő vagyok - szögezte le -, tiltakozom a bambuszerdők kipusztítása ellen, nem használok eldobható evőeszközt. A pincér alaposan szemügyre vette a csaj evőpálcikáját: - Nagyon szép - mondta udvariasan -, úgy látom, elefántcsont...

Kövess minket!