Vízcsökkentő

Gondolkodtál már azon, hogy csökkentsd a vízlábnyomod? Hallottál már erről a fogalomról? Ha nem, akkor gyorsan olvasd el egy korábbi cikkünket, légy naprakész ebben a témában is!

Köztudott, hogy testünk közel 70%-a víz - ezért is hallod olyan sokszor, hogy szervezeted megfelelő működéséhez elengedhetetlen a rendszeres folyadékpótlás (átlag napi 1,5 - 2 liter, de ez a szám azért erősen kor és egyénfüggő). Emellett biztosan arról is hallottál már, hogy Földünk háromnegyedét víz alkotja, s ezért is nevezzük kék bolygónak. De vajon azzal tisztában vagy-e azzal, hogy ennek a vízmennyiségnek csupán 3%-a édesvíz, a többi az óceánokban és a tengerekben található?

Hogy könnyebb legyen elképzelni, nézz csak a képre, megtalálod a vizet? ( Figyelmesen kell nézni, olyan apró.) Ugye milyen pici? Az édesvízmennyiség jelentős része a sarki jégtakaróban található, így csak nagyon kevés hányada marad nekünk, embereknek. Amit mi felhasználhatunk, az döntően a felszín és felszín alatti vizeinkben rejlik.

Sajnos a természetes körforgás a mohó és pazarló társadalomnak nem biztosít elegendő vizet, így sok ország lakosai szenvednek vízhiánytól. Tudod, nem csak az tartozik a vízfogyasztáshoz, amit te és a családod minden nap használ, hanem az is, amit például a mezőgazdaság igényel az állatok etetésére, a növények locsolására stb. Ezt a "rejtett" vizet nevezik virtuális víznek, melyről már szintén olvashattál oldalunkon.

Most már te is láthatod, hogy milyen fontos a tudatos vízfogyasztás, hiszen közös érdeke kicsinek és nagynak, hogy feleslegesen ne pazarolja azt, aminek a létünket köszönhetjük. 

Hogyan takarékoskodj a vízzel? Ehhez adunk ebben a menüpontban ötleteket, és természetesen szívesen vesszük, ha megírod saját tippjeidet! ;)

Hasznos link a Föld édesvízkészletéről.

Interaktív térkép, melyen megnézheted, hol, mennyi felszín alatti víz található.

 

FacebookTwitterGoogle bookmark

Nem kétséges, hogy egyik legnagyobb kincsünk a víz. Már te is biztos sok víztakarékossági módot ismersz, ezekről nálunk is olvashattál már. De tudod-e, hogy mit nem hasznosítunk (még) eléggé? Az esővizet. A kérdésre a választ, hogy miért is olyan fontos ezen változtatnunk, az Ökológiai Intézet videójából tudhatod meg.

FacebookTwitterGoogle bookmark

altLépten-nyomon azzal találkozol, hogy spórolj a vízzel, energiával stb. De vajon megoldásokon gondolkodsz-e? Éghajlatunknak köszönhetően időnként bővelkedünk némi esővízben, hiszen Magyarország évi átlagos csapadékmennyisége 500 - 750 mm - ami persze tájegységenként eltérő lehet. Eszedbe jutott már, hogyan tudnád hasznosítani az esővizet? Nézzük meg együtt!

FacebookTwitterGoogle bookmark

Sok érdekességet olvashattál már oldalunkon arról, hogy mennyi vízből gazdálkodhat bolygónk népessége. Képekkel is illusztráltuk írásainkat, de ha látványosabb élményre vágysz, akkor kattints az alábbi videóra. Ugye mennyire megdöbbentőek az arányok?

FacebookTwitterGoogle bookmark

Mit gondolsz, ivásra, tisztálkodásra, öntözésre és amire még kell, mennyi vizünk van? Kapaszkodj meg! Ha a Föld összes vize elférne egy vödörben, akkor a friss, rendelkezésünkre álló édesvíz egy kiskanálnyi lenne abból a nagy vödörből! Ugye, kíváncsi vagy, hogyan vigyázhatsz jobban a vízre?

 

Hallottál már a felelős turizmus kifejezésről?
 

Zöldségek!

http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/erdekesseg/kreativnep/

  

http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/erdekesseg/kreativnep/

Kövess minket!