header

AKADÁLYMENTES OLDALAK

Bye-bye standby

Beküldve: akadálymentes adások.

 Kis kütyü, nagy kütyü, bunkofon és tányérnyi pendrive. Dr. Tóth Judittal, az Elektrotechnikai Múzeum munkatársával beszélgetünk kiállításról, áramról, égnek álló, villámló hajról, takarékoskodásról. Hogyan keletkezik az áram, amivel feltöltjük a mobilunkat, amivel működik a számítógépünk, a televíziónk sőt néhányunknak még a fogkeféje is?

 {saudioplayer}37.mp3{/saudioplayer}

 

Az elektromos áramot különböző erőművekben termelik meg (hőerőmű, vízerőmű, atomerőmű, szélerőmű), majd nagy távvezetékeken át a transzformátorházakon keresztül eljuttatják a háztartásokba. Online kvízjátékunkban is megválaszolhatsz néháy ehhez kapcsolódó kérdést.

A múzeumban olyan berendezéseket is láthattok, amit még szüleink, nagyszüleink használtak. Annak idején nem foglalkoztak a háztartási eszközök fogyasztásával, főként az számított, hogy a segítségünkre legyen, hogy kényelmesebbé tegye az életünket.  A kezdetekben a gépek jó működésére fektettek inkább nagyobb hangsúlyt a mérnökök, ma egyre fontosabb az is, hogy mennyit fogyaszt egy-egy szerkezet, nem csak az elektromos energia ára, hanem a környezet védelme szempontjából is.

Ti is sokat megtakaríthattok ha figyelembe veszitek, hogy az elektrotechnikai cuccok (mint nevük is mutatja) elektromos árammal működnek, ennek megfelelően ha nem hagyjátok őket standby  üzemmódban (készenléti állapotban, amikor egy kis piros vagy zöld lámpa jelzi, hogy még nincs teljesen kikapcsolva) hanem teljesen áramtalanítjátok őket, akkor nem fogyasztanak semmit. Azt az áramot pedig, amit nem fogyasztunk el azt nem kell megtermelni sem és kifizetni sem!

A Múzeumban rengeteg érdekesség vár Benneteket! Simogathattok 120 ezer Voltot, kipróbálhatjátok hogy néznétek ki teljesen égnek álló és villámló hajjal, készíthettek iránytűt, villamos motort, detektoros rádiót és kandellábert is. Látogassatok el Ti is!

Ma villamos energia nélkül megállna az élet. Próbáljátok ki otthon, hogy egy napra teljesen áramtalanítjátok a lakást. Mit tapasztaltok?

 

 2012. szeptember

Kövess minket!