Aprólépés

Készítsük fel lelkünket az útra!

Ne légy "idegen"! Miután megtaláltuk az úticélunk, érdemes egy kicsit ráhangolódni az adott vidék szokásaira, tájékozódni jellegzetességeiről. Tartsuk észben, hogy vendégek leszünk, azaz mi alkalmazkodunk és nem fordítva. Tiszteljük meg a helyieket azzal, hogy kíváncsiak vagyunk rá, mit és miért tesznek, s ezeket mi is tartsuk be. Például kendőt veszünk fel, vagy épp levesszük a kalapot/sapkát, ha belépünk valahova, ügyelünk arra, hogy cipővel vagy anélkül lépünk-e be, s ezek még csak a legalapvetőbb példák. Az utazás a felkészüléssel kezdődik!

- Olvassunk útikönyveket. Tájékozódjunk az adott vidék történelméről, földrajzáról, lapozzunk fel antropológiai, művészeti könyveket, albumokat. Természetesen nem elhanyagolandóak a különféle blogok, fórumok, facebook-csoportok sem. Kérdezzünk olyanoktól, akik már jártak ott, esetleg ott is élnek. Ők biztosan elmondják, mire érdemes figyelni, mit érdemes mindképp meglátogati.
- Tervezzük meg az ottlétet. Készítsünk listát, akár napokra lebontva is. Ha nem egyedül utazunk, akkor pedig mindenképp szánjunk időt a látnivalók megtervezésére, hogy ne maradjon senkiben sem hiányérzet.
- Ha tehetjük, olvassunk szépirodalmi szöveget, ami a meglátogatni kívánt helyről szól.
- Nézzünk a helyhez köthető filmeket, ismeretterjesztő műsorokat.
- Tudjuk meg, hogy milyen nyelvet használnak a helyiek, melyik nyelvcsaládba tartozik és tanuljunk meg néhány kifejezést, szót. Magam például, több utazás előtt vettem 5-6 órát az adott nyelvből, hogy a legalapvetőbb udvariassági szabályokkal és kifejezésekkel tisztában legyek.
- Nézegessünk képeket a neten a tájról, látogassuk meg virtuálisan (Google Earth).

Az utazási terv ne csak arról szóljon, hogy lefoglaljuk a repjegyet és a szállást. Bátran kérjünk tanácsokat leendő szállásadónktól, ott élő ismerősöktől vagy olyantól, aki jól ismeri a helyet, hogy mit nézzünk meg a környéken, mik a helyi különlegességek.

Az alábbi kisfilm remekül érzékelteti az idegen és a vendég közti különbségeket.

{youtube}V1TXnb17fvg{/youtube}

2017. április